Общо показвания

понеделник, 11 октомври 2021 г.

Ще ни карантира ли светът!?

Заплахата е напълно реална и вече се осъществява. Световно известни артисти отказват концерти, туристически агенции заобикалят страната ни, инвеститорите също се ослушват. А министърът на здравеопазването си крие главата като щраус в пясъка. Той самият и подвластни на него чиновници, леят успокоителни дитирамби за актуалните недоволни. И предимно обещават неуместни, граничащи до глупост мерки. Като например бързи тестове за неваксинираните пред заведенията. Но както правилно и с чувство за хумор беше отбелязано – от тази безплатна възможност ще се възползват тези, които трябва иначе да си платят за тест в лаборатория. Няма да коментираме, че хора от персонала трудно ще се съгласят да извършват тези манипулации, а и желаещите да влязат в заведението, едва ли ще стоят навън най-малко 15 минути докато излезе резултатът.

Все още нищо не се прави и за пресичане на фалшивите сертификати. Имало сигнали, проверявали се, местните РЗИ-та били инструктирани. Можело да бъдат отнети акредитации на някои лаборатории. Но не се решава съществения проблем, за който непрекъснато предупреждава бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести - да се извършва при тестването секвениране, което ще даде възможност не само да се установи фалшификацията, а и да се види дали не се е появил нов щам, който заобикаля ваксината.
Снишаването и обещанията в бъдеще време са смокиновото листо, с което управляващите прикриват нищо не правенето си. Втора седмица броят на случаите в болниците бил един и същ, само пет шест са областите, които са влезли в червената зона, не били преобладаващата част, затова локдаун, както настояват математиците в прогнозите си, не се налагало засега.
На това безхаберие и на тази слободия трябва да се сложи край. Проблемът не е в парите и имиджа, който ще загуби страната ни, а в продължавщата с нищо неоправдана загуба на човешки животи. След като упълномощените управляващи, макар и назначени временно, не се справят, а тези, които са ги сложили на тези места, не ги уволняват, логично е да се намесят правоохранителните органи. Смъртта на деца от Ковид преля чашата на търпението и прокуратурата поиска от здравния министър информация как се контролира ваксинационния процес, какви са практиките за прием, прави ли се анализ на високата смъртност.
Очевидно е, че за да сме на първо място по смъртност и последно по ваксинирани в Европа, не се дължи само на ниска здравна култура. А и на престъпно бездействие и неадекватност на институциите, борещи се с пандемията. Бездействие, не само само за наша сметка, но и за медиците от първа линия, които изнемогват. Затова е крайно време битката да се поведе от хора, които имат опит и знаят какво да правят, а на тези, които ги “изчегъртваха”, да им бъде потърсена подобаваща отговорност. Едва ли някой би искал да станем Северна Корея на Балканите. И светът да ни изолира и заобикаля