Общо показвания

понеделник, 18 октомври 2021 г.

Самоизмамници със сертификати

 Ето че дойде време да ги хващат. Първо в Ямбол и Ябланица, после в Ловешко, сега във Велико Търново и Кюстендил. Скоро и в други градове, както се казва в една реклама. В прокуратурата валят сигнали. Делата са неизбежни, потърпевшите ги грозят осъдителни присъди, включително и затвор. 

“Голям срам за нас, медиците”, опредили случилото директорът на болница, в която работи един от заловените. Така е - всеки лекар, участващ в издаването на фалшив сертификат престъпва Хипократовата клетва и застрашава живота не само на този, който получава документа, но и на стотици невинни граждани. Всъщност, такъв медик би следвало да бъде незабавно отстранен от професията, както се случва в Евросъюза, към който принадлежим.

Заради фалшивите сертификати сме на път да оглавим световната класация на болни, ваксинирани от Ковид. Но както отбеляза шефката на Центъра по заразни и паразитни болести, много лесно се установява кой болен наистина е ваксиниран и кой не. Така че антиваксърите ще стават все по-неубедителни с твърдението си, че ваксинираните също боледуват, дори се увеличавал броят им.

И това не е всичко. “Хитрата сврака с двата крака”, е казал народът. Уплашени от разрастващата се пандемия у нас, както и от споделените болнични перипетии с техни близки, все повече мнимо ваксинирани желаят наистина да се ваксинират. Но не могат, защото вече веднъж са регистрирани в системата. Въпросът е с цената на признанието ли да става, за да бъде пресечен каналът или да бъде амнистиран призналият си!? А “сертификатът” му да бъде заличен от информационната система и след тестване да бъде ваксиниран. Този път наистина...

Изводът е, че страната ни върви по трудния път за справяне с пандемията. Не само дудненето на антиваксърите, но и политически предизборни сметки, пречат на назначените управляващи да вземат категорични решения. Успокояващите дитирамби обаче не помагат на никого, нито на бизнеса, нито на обществото, което иска да си върне предишния нормален живот. Отговорността може и да е обща, но е преди всичко на тези, които управляват. И те са тези, които трябва да сложат край на безхаберието.