Общо показвания

вторник, 28 май 2019 г.

Шамар за манипулаторите

Освобождаването от последиците на криминалния преход и неговите приватизатори е същественият резултат от проведените у нас евроизбори. Вотът се оказа тест не само за демократизацията на страната, но и за това как тя да бъде подобрена чрез поуките от него. 

Оглушителният шамар който получиха Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, превърнали социологията в доходоносен бизнес, от зората на демокрацията до наши дни, показа, че е дошло време на манипулативните им изяви да се сложи край. Никак не е случайно, че от гилдията рязко им се противопоставиха още в изборната нощ. А наглият им опит да прехвърлят вината от болната на здравата глава с обвинението, че други пък били прогнозирали десет процента разлика в полза на победителите, само показва, че с тях трябва да се заемат законотворците и съдебните власти. 

Ниската избирателна активност (с най-рязък спад от евространите), подсказва слабо приобщаване на българина към европейските ценности. Принципът “Око да види, ръка да пипне”, очевидно се нуждае от такава промяна, че избирателят да усети по джоба си ползите от европейския път.

Преференциите, които предизвикаха дискусии в парламента и бяха приети след обществен натиск, с тези избори се превръщат в нещо нормално и със сигурност ще доведат до това ръководствата на партиите да бъдат внимателни в подбора на кадрите си. И преди всичко да не разчитат на “калинки”. Масовото гласуване с преференции показва още, че има желание за разчупване на статуквото, с което трябва да се съобразят водещите партии. И не на последно място – хаосът, който всеки път настъпва при предаването на протоколите, трябва да престане.

Разбира се, анализите предстоят, вижда се, че има още много “трески за дялане”. Истината е, че хората искат да живеят по-добре и такава възможност очакват да получат от тези, които избират да ги представляват.