Общо показвания

четвъртък, 23 май 2019 г.

Краят на газовата зависимост

Ето че една политическа “дъвка”, плод предимно на дългогодишни спекулации, е на път да приключи.

Премиерите на България и Гърция заедно дадоха начало на строителството на междусистемната газова връзка. Когато догодина тя заработи, страната ни ще може да получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. Възможни ще бъдат и доставки за втечнен природен газ през терминала на Александруполис от САЩ, Катар, Алжир, Израел и Египет. С това “русофилите” и “русофобите” у нас ще трябва да пренасочат усилията си в друга посока. 

Въпросът обаче, който би трябвало реално да ни вълнува, е ще поевтинее ли газът и това дали ще доведе до по-ниски цени на стоки от първа необходимост. Според едни от прогнозите, това ще се случи, тъй като цената на руската газ за нашата страна била в пъти по-висока от страни в Западна Европа. Според други – няма да има съществена разлика, защото цените на руснаците ще останат най-изгодни. Не случайно Германия се бори за осъществяването на “Северен поток” 2, въпреки американския натиск. От друга страна не трябва да се забравя, че сме членове не само на Европейския съюз, но и на НАТО. 

Има и още нещо, за първи път ще се приложат промените в закона за защита на важни държавни интереси, като се активира изпълнението на строителството, преди съдът да се е произнесъл по оспорването на поръчката, както вече го направи недопуснат конкурент. Така че ще може да се види на практика ефектът. 

Истината е, че има обществена нетърпимост към бавенето - диверсификацията на енергийните ни доставки трябва да се състои, както днес обещаха двамата премиери.