Общо показвания

вторник, 5 февруари 2019 г.

Като няма разум

С природата шега не бива, е казал народът. Едва ли щеше да се стигне до верижната катастрофа с трагични последствия на автомагистралата до Сандански, ако водачите се бяха съобразили с обстановката. За случилото се обаче не е виновно само времето, каквито са първите оправдания, нито само водачите, но и тези, които трябва да се грижат и контролират безопасното шофиране. След като няма разум, би следвало да се действа с крути мерки – пътни полицаи, които да регулират трафика и дори да спират движението, докато се вдигне мъглата. Така те постъпиха преди дни на прохода Предела и на други места, въпреки мрънкането на пътуващите. Вярно е, някои загубиха от почивката си, други не можаха своевременно да свършат работата си, но бяха спасени човешки животи. Нека си припомним какви оправдания чухме за онази катастрофа на обледения мост край Пазарджик, когато загинаха петима. И тогава, ако бяха взети своевременно мерки да се опесъчи и дори да се спре временно движението, нямаше да се стигне до тази трагедия.

Има и още нещо. В повечето подобни случаи се търси вина в лошата инфраструктура. Сега ситуацията е друга – нова магистрала, примамваща към несъобразено шофиране. Тери Пратчет е казал: винаги трябва да се има предвид, че същността на прогреса е в това, че лошото се случва по-бързо. Хуморът може да е черен, но е поучителен

Нека кажем направо – това не може да се реши с подготвяния нов закон за движение по пътищата. Природата не търпи неразумност. Вижда се, че предупрежденията на синоптиците не се чуват от пътуващите. Строгите наказания и дори спирането от движение на автомобилите също няма да са достатъчни. Необходимо е да се инвестира не само в построяването на сигурни пътища, но и в средства за тяхното обезопасяване – ранно сигнализиране при такива промени на времето и бърза реакция на отговорните институции.