Общо показвания

неделя, 10 февруари 2019 г.

Без лов на вещици, моля!

Не може никой на никого да бъде заложник в страна член на Европейския съюз и НАТО, каквато е нашата. Голямо предизвикателство към демократичните устои е ромите от Войводиново да бъдат извеждани от домовете им с бус, шофиран от кмета, като гаранция, че няма да бъдат линчувани от местните жители. Не е редно, докато текат съдебните процедури, да ставаме свидетели на нови изстъпления. Обществеността е наясно, че след като постройките са незаконни, съдът не може да вземе друго решение, освен да потвърди тяхното събаряне.

Въпреки това, користни представители на НПО, се опитаха да посеят ново напрежение като доведоха избягалите роми в изоставените им жилища. Ясно е защо го правят, не веднъж сме били свидетели на подобни сцени. Заработването на сребърници чрез жонглирането с европрава, обаче е опасно начинание. Защото, стане ли напечено, НПО-тата изчезват като дим, а страдат всички останали, които сърбат последствията от кашата, забъркана от псевдоправозащитниците.


Хората от Войводиново също би трябвало да си дават сметка, че не могат да решават кой да живее в селото им. Кметът и съветниците не могат да взимат нечия страна, след като с години са си затваряли очите и не са направили нищо, за да се спазва закона. Когато “каруцата се обърне”, много е лесно да се сипят оправдания и обвинения. Факт е, че идват избори и ще има много спекулации. Но проумяването, че единствено спазването и изпълнението на законите, предшестван от диалог, може да реши всеки проблем. От размахването на етническа карта никой няма полза.