Общо показвания

четвъртък, 28 февруари 2019 г.

Иди си, ела си, с народни пари

Крайно време е народните избраници да спрат този цирк с мириз на нафталин от ранните години на демокрацията. Депутатите на БСП да се върнат в парламента, за което им е гласувано доверие. А управляващите да се откажат от намерението си да режат депутатски заплати. От деветдесетте години на миналия век все едно и също представление наблюдаваме: опозицията напуска пленарната зала, организират се демонстрации, стига се до предсрочни избори. Същата дъвка са и депутатски заплати: дълги и безсмислени спорове за техния размер, шумни трикове за замразяването им, а днес новата е как да ги отрежем с дисциплинираща цел.

Ще кажем направо: с толкова прозрачен популизъм, няма да има победители и победени. Но няма защо и да мрънкат, че рейтингът на парламента е под десет процента. Всъщност, вече прекаляват с тези детски игри “на ти си куклите, дай ми парцалките”. Народът вече им даде знак, че не може да се отнемат изборни права. Нищо чудно, ако така продължат, избирателите да им покажат много скоро червен картон.

Затова е по-добре, да се заемат със законотворчеството, за което са избрани. И да загърбят евтиното противоборство. Също така е добре да осъзнаят, че мандатността е важен стълб на демокрацията и след като той у нас е четири години, то всичко, което има да се случва, трябва да е в пленарната зала. И промените да се правят чрез избори, а не с извиване на ръце и уличен натиск.