Общо показвания

четвъртък, 22 юни 2017 г.

Вандализъм с история(та)

Обаждане на тел. 112 на археоложка от Пловдив тази сутрин разбуни за часове духовете на всички, които милеят за опазването на културно-историческото наследство. Последва и бърза реакция на пловдивския кмет и инспектората на министерството на културата. Оказа се че булдозери били изринали част от Плоската могила, където са намерени останки на едно от най-старите селища в Европа.

И тук, както при подпаления миналата година тютюнев склад, имотът се оказа частен и се планира строителството на бизнес страда. Но ако се окажат верни твърденията, че от това селище преди 8000 години започва историята на града, няма място за спор. Нито за взаимни обвинения. Това, което трябва да се случи е да се компенсират собствениците на имота, а селището да бъде доразкрито и да се сложи под купол, както е направено с Малката базилика и ще се направи и с Голямата базилика (IV – V в.) в града. Още повече, че Пловдив през 2019 г ще бъде културна столица на Европа.

Има и още нещо. По времето на соца, заради новото строителство, партийни велможи по места си затваряха очите и така бяха унищожени безценни археологически паметници. Но днес времената са други, а и се видя, че от този туризъм може да се печели доста добре. Така че, когато става дума за опазването на историческото минало, колкото по-бързо се направи така, че да няма пробиви в администрацията, (т.е. да се знае, че ще има строги санкции и срещу тях, не само срещу собствениците на такива имоти), толкова по рядко ще ставаме свидетели на подобна вандалщина.