Общо показвания

събота, 21 юли 2018 г.

Опашката на крушката

Ето че капанът щракна и за надзиратели, които уж трябва да пазят престъпници, но всъщност осигуряват нови възможности за техни престъпления, като ги пускат подозрително често в отпуски.

Прокуратурата вече разследва дали въпросният автоджамбазин не е извършвал нови кражби, докато е бил навън. Зашеметени от звъна на сребърниците, на надзирателите може да не им минава през ум, че по същия начин въдворен зад решетките може да бъде нает за убийство, да го извърши и да си има и желязно алиби.

Крайно време беше някой да стрестнe мнимите пазители на закона. Наглото бягство на убийци през централния вход на Софийския затвор, последвалите бягства от цивилни обекти на “преместени” в затворнически общежития, подозрително поощреният със 102 дни отпуска шофьор, премазал четири годишно дете на зебра доказват, че грешката е системна. И че с уволнения по върховете на ръководствата няма да има промяна. Напротив, запазването на схемите, само налива вода в мелницата на популистите, които уж се борят за нова съдебна система, но целта им е единствено да пазят статуквото на криминалния преход.

Факт е, че местата за изтърпяване на наказанията досега бяха последна грижа и средствата, които се отделят за това, не са достатъчни. Очевидно е, че трябва да се ускорят отдавна планираното строителство на нови затвори. Но каква ще е ползата от тях, ако бъдат оставени старите корупционни схеми. Те ще превърнат надзирателите в “хотелиери”, на които осъдените престъпници ще плащат, за да се водят на отчет, но всъщност ще си живеят на свобода като “отпускари”. Крушката наистина си има опашка. Нея са подхванали разследващите магистрати и от тях зависи да разбият поредния “параграф 22”, който пази кукловодите, които надничат зад него.