Общо показвания

понеделник, 16 юли 2018 г.

След сватба булка

Признанието на ръководството на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), че не са информирали достатъчно бързо стопаните в засегнатите от чума по животните места, едва ли е достатъчно, за да се спре разрастващото се недоволство и страхът, че може да има нови огнища на зараза.
Фактът, че в съседна Турция има 700 огнища е бил достатъчен, чиновниците от Агенцията овреме да предупредят не само за опасността, но и за подобаващите компенсации, които биха дали. И до този момент не е ясно каква сума ще получат на глава добитък животновъдите. Тепърва се заговори за допълнителни финансови компенсации от Брюксел.
Както е казал народът – след дъжд качулка, след сватба булка! Този път обаче под въпрос е цял един отрасъл: 1 200 000 овце и кози, плюс продукцията от млечни продукти, от която не малка част се изнася. Едва ли еврочиновниците, които се очаква да пристигнат, ще проявят безхаберието на нашенците и със сигурност ще бъдат безкомпромисни. Точно затова се очаква от ангажираните институции по най-бързия начин да успокоят всички, които пряко ще бъдат засегнати. А това може да стане единствено с диалог, подобаващи и бързо изплатени компенсации.
Единственото положително нещо досега е солидарността, проявена от колеги животновъди, готови да предоставят нови животни на засегнатите. Но това може и да не е добро решение, защото карантинният период ще едълъг, а и опасността от проникване на нови зарази ще си остане голяма. Излишно е политизиране и спекулациите с чувствата на хората. Не за друго, защото може драмата да се разрастне. Затова е необходимо съдействие и на други институции. Но най-вече се очаква повече чуваемост между преките участници. Освен това всички трябва да си дават сметка, че случващото се е бедствие, непознато досега на нашия континент и помощта на Евросъюза не трябва да бъде само на думи. Но за да я получим, на политиците ни се пада отговорността да защитят интересите на своите граждани.