Общо показвания

неделя, 12 ноември 2017 г.

За душата на една цигулка


Музикантите знаят – махнат ли се струните, цигулката може да остане без душа. И колкото и да е добър майсторът, той да не може да я настрои така, че да върне качествата на инструмента. Затова случилото се на летище Пловдив, където служители по сигурността накараха двойка лютиери преди полет да свалят струните, е скандално. Смущаваща некомпететност, гарнирана с демонстрация на власт. 

Но е и излишен вдигналият се шум след  това.

Един бегъл поглед върху предложените за обществено обсъждане изменения на законите свързани със службите, борещи се с тероризма, показва, че приравняването с предложените от Европа допълнителни мерки, няма да e лесно. Ще са нужни високо квалифицирани специалисти в нови области, а сегашните ще трябва да минат през допълнително обучение. Ситуацията е толкова напрегната, че ще се наложи да се спестяват конкурсите за някои от служителите, които са регламентирани за държавните длъжности. Това няма начин да не развърже ръцете на връзкарите. Но самата публичност на подобни конкурси създава вече опасност за сигурността, според новите евронорми.

Така че от една страна случилото се е недопустимо. Но от друга - трябва да се има предвид изобретателността на престъпниците. Решенията понякога ще са в ущърб на някои права и свободи. Този случай обаче показва, че има нужда от висококвалифицирани специалисти, които трябва да са наясно, че терористите биха могли да използват калъфите на цигулките за да скрият там автомати, както се случва в гангстерските филми, но не могат да използват за тази цел цигулките.