Общо показвания

четвъртък, 21 септември 2017 г.

По-внимателно с лекарите!

Като се преобърне каруцата, пътища много. И все някой друг ще е виновен. Оказа се, че на метри от “Пирогов” ранен при инцидент пешеходец трябва да чака линейка, за да му бъде оказана първа помощ. На медиците от болницата им било забранено да напускат. Като основна причина се сочи и отмененият преди половин година стандарт и липсата на нов в частта за оказване на болнична помощ. И едното, и другото звучат като думите на Остап Бендер от романа на Илф и Петров “Дванадесетте стола” - “Делото по спасяването на давещите се е на самите давещи се”. А и общият извод е, че правилното решение е позвъняването на спешния телефон 112.
Разбира се, че няма как случаят да мине без дежурните проверки, за да се търси кой крив и кой прав. Все пак в това се състои и част от работата на чиновниците. Как обаче е възможно повече от половин година да няма приет нов стандарт? Още повече че не минава ден, в който да не се изнасят скандални факти за състоянието на този вид медицинска помощ. Излиза, че когато става дума за пари, тогава държавата е виновна, че не дава достатъчно.
Със сигурност има достатъчно аргументи медиците от “Пирогов” да не напускат сградата, за да се грижат за постъпилите там пациенти. Но това не значи, че трябва да бъдат закрепостявани там. Случаят с пострадалия гражданин показва, че подобно “заключване” е в ущърб на Хипократовата им клетва. И тази “забрана” е уязвима. Добрата новина е, че сега има повод това да бъде поправено и тези, които се грижат за опазването на живота ни, да не се превръщат в евтини дъвки за емоционални спекулации, включително и политически.
Не е нужно от мухата да се прави слон. Още по-малко ни се слушат нелепи оправдания. След като няма стандарт за оказване на спешна помощ, трябва незабавно да се въведе такъв. Той няколко пъти е атакуван в съда и все още се чака решението на магистратите за него. Има и тел.112, каквато е практиката навсякъде по света. Но не трябва да се забранява да помагаш в подобни ситуации. Такава помощ би трябвало да могат да окажат и медиците от намиращите се наблизо лечебни заведения. Бързината е съществена при спасяването на човешкия живот, така че вдигнатият шум е оправдан. Но не е оправдано от случилото се да се правят гръмки обобщения. Важното е да се направят бързи поуки. И такива инциденти да останат в миналото.