Общо показвания

четвъртък, 14 септември 2017 г.

Не пожелания, а реално присъединяване

Призивът на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, че е крайно време България да бъде приета в Шенген, не може да не ни радва. Всъщност в годишната си реч той обърна внимание и на други две важни теми, които са в полезрението на обществото през последните няколко месеца. А именно, че е недопустимо между страни в ЕС да се прилага двоен стандарт при храните. Затова и родните потребители имат право да получават качествени стоки, както западноевропейските. Работниците ни пък не бива да се разделят на „първа и втора класа“, Обнадеждаващо е настояването на Юнкер и Западните Балкани да бъдат бързо приобщени към общността, както и да не се прави отделен парламент за страните, членки на Еврозоната, за което настоява френският президент.
Разбира се, тези пожелания галят слуха ни, но все пак трябва да станат реалност. Вярно е, че неведнъж популизмът на европейски политици е бил в ущърб на България в нейната най-нова история. Съвпадението на исканията ни с думите на Юнкер обаче, е добър повод не само евродепутатите ни, но и управляващи и опозиция да работят и изискват постигането на тези общи цели. Още повече, че предстои европредседателство на страната ни и това ни поставя в изгодна позиция.
Еврозоната и Шенгенското пространство може и да не са лекът за решаване на вътрешните проблеми. Но със сигурност ще ни извадят от задния двор на Европа, където незаслужено сме поставени. Тогава обаче ще трябва да доказваме всекидневно, че сме равностойни партньори и то в конкурентна среда.