Общо показвания

четвъртък, 27 юли 2017 г.

Срещу натрапвания ни страх


През дни станахме свидетели на драстични случаи на насилие, последният от които е убийство. Извършителите действат нагло, посред бял ден, така както го правеха мутрите в зората на демокрацията. Пострадалите са известна нотариуска и нейната дъщеря, водещ на сутрешния блок на БНТ и дребен бизнесмен. За нито един от тримата няма данни да са им отправяни заплахи, те самите са с чисти биографии. 

Отзвукът обаче е огромен. Не само заради популярния тв водещ, а и заради бруталността на побоите и убийството. Без никакъв страх от намиращите се наблизо граждани и камери за наблюдение. Целта е много подобна на тази на терористите - да се всее масов страх. Да се покаже, че държавата не може да защити гражданите си. И очаквано техният гняв да се изсипе върху тези, които издържат с данъците. 

Има и друга лоша новина за институциите  - престъпленията може и да са случайни, да няма общо между тях, но възможността да са част от реваншистките амбиции на разследвания за престъпления олигархичен кръг, не бива да се пропуска. Напротив трябва да се има предвид, че те няма да се спрат пред нищо, за да си върнат облагодетелствалото си статукво. 

Затова обществената нетърпимост трябва да се насочи към тях. Но това ще стане само, ако бързо бъдат разкрити поръчителите на тези престъпления. Но как  - след като камерите и модерните системи за видеонаблюдение са малко. Няма достатъчно обучени специалисти в тези области. А превантивните действия липсват.

Най-лошо би било да се тръгне по пътя на омаловажаването на случаите, като се правят сравнения с други страни, където престъпността е в пъти по-голяма. Истината е не само в обществената нетърпимост, но и в добре свършената работа от страна на пазителите на реда, за което не бива да се жалят сили и средства.