Общо показвания

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Ненужна спекулация с народната воля


Случи се това, което се очакваше. Въпросът за електронното гласуване бе върнат за решаване в парламента, показва резултатът от проведения референдум по темата паралелно с местните избори. Няма да коментираме дали това е успех или неуспех. Но той показва, че популизмът и търсенето на евтини и бързи политически изгоди в крайна сметка са в ущърб на този, който ги натрапва на обществото. От гледна точка на цивилизационният избор, няма съмнение, че един ден ще се гласува електронно. Към него се ориентира и Европейският парламент, който ще умува дали да не утвърди въвеждане на това гласуване на евроизборите през 2019 година. Същевременно в страната ни се разглежда проект за електронната идентификация, което също ще улесни процеса.

Друга добра новина е, че ще има време добре да се огледа опитът на другите европейски страни. Той показва, че само в Естония то е въведено, а в Германия, Великобритания, Холандия, Финландия, Италия и Ирландия са правени опити, но засега там си остават в сферата на експериментите.
След случая с пробивите на сайта на ЦИК и ГРАО в неделния изборен ден, въпросът за сигурността на този вид гласуване поставя неизбежната дилема дали то да се въведе тогава, когато в страната ни има достатъчно сигурни гаранции за неманипулируем по този начин вот.

Може надълго да се разсъждава и дали този тип гласуване ще повиши избирателната активност, но по-добре е да не се създава излишно напрежение и да се дава възможност за търсене под вола теле от протестърската група. Те вече определиха кампанията като вяла, в нея нямало състезание, защото опонентите се били скрили. Когато неуспехът е очевиден, на чужд гръб сто тояги са малко. Ясно е, че приватизиралите защитата на този тип гласуване, винаги ще са недоволни, когато не могат да оправдаят захлебването си пред онези фондации.

По-същественото е, че има възможност диалогът да продължи и да се стигне до разумно решение. Добре е обаче радетелите на следващите референдуми да имат предвид, че въпроси, свързани с ядрената енергетика (какъвто беше първия за АЕЦ “Белене”) и сегашният за електронното гласуване, са подвеждащи за поляризираните ни избиратели и много удобни за налагането на страната ни на чужди интереси. Колкото по-малко опити се правят да се спекулира с народната воля, толкова по-бързо страната ни ще може реално да се възползва от водещи принципи на демокрацията, каквото безспорно е и допитването до народа.