Общо показвания

четвъртък, 1 май 2014 г.

Изтърканите парламентарни номера на ГЕРБ

В първите два дни от пролетната сесия парламентът вместо да работи в полза на хората, попадна в клопката на интригите на опозицията и техния президент. На извънредното заседание във вторник депутатите излишно загубиха времето си в преборване на ветото на Росен Плевнелиев върху поправките на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В сряда бе направен опит да бъде провалено заседанието, защото ГЕРБ искаха да попречат на избора на нов шеф на Сметната палата. В първия момент те успяха, защото имаше само 114 народни избраници и бе дадена почивка. Опозиционните депутати я използваха, за да прочетат декларация, в която обвиняват управляващите в бездействие в решаването на кризата с бежанците. Междувременно лидерът на партията им Бойко Борисов обвини мнозинството за проваленото заседание. Очевидно режисираните действия на опозицията се оказаха прибързани, а радостта им кратка. Скорострелно бе събран кворум от 121 депутати и заседанието се проведе. Шикалкавенето на бившите управляващи удари на камък. На пръв поглед може да се приеме, че е приключил поредният епизод на парламентарно надхитряне. Но това не е повод за тържество. Факт е, че разумната позиция надделя. Но показва и че опозиционните депутати


не разбират защо трябва

да са в
пленарната зала


И че изобщо не им е ясно, че основното им занимание е да работят в полза на народа си. Може, разбира се, да махнем с ръка и да кажем като героя на Исак Бабел, че „има хора, които умеят да пият водка, но има и такива които не умеят, но въпреки това я пият”, и така да приключим тези срамни сцени. Само че няма как да се примирим с наглостта.
Това се отнася и за президента ни. Той е наясно, че поправките в закона за земите могат да бъдат заобиколени, включително и тази, която налага уседналост от пет години на чужденците, желаещи да притежават наша земя. Шумът, който вдига Плевнелиев за нарушаване на европейски права и лични свободи на гражданите, обаче цели съвсем друго - да покаже, че той е едва ли не единственият европеец у нас.


Твърде жалък популистки ход

за човек, който тайно се среща с шефа на EVN във Виена, въпреки разследването, което се прави срещу компанията и дългът, който тя има към държавата.
В същия дух на  демагогия е  и аргументът  на президента че се ограничава правото на установяване и на свободното движение на капитали. Разпоредбите на закона осигуряват еднакво третиране и равни възможности за придобиване на право на собственост върху земеделски земи на българските граждани и на гражданите на другите държави членки на Европейския съюз. Също така не въвеждат дискриминационни критерии, основани на гражданство, произход или на друг признак на лицата. Освен това, след получаване на мотивите на президента за налагане на вето върху закона, парламентът е дал възможност и са постъпили становища от Националната асоциация на зърнопроизводителите и от Националния съюз на земеделските кооперации в подкрепа на оспорените текстове. Също така от Министерството на земеделието и храните са предоставили предложените промени на Европейската комисия за разглеждане по време на обсъждането на закона и по тях не са били изразени никакви резерви.
Интересно е да се отбележат и някои други факти. Държавният глава би могъл да идва в пленарната зала и дори да вземе отношение, преди още да се приемат промените в закона. Но никога не го е правил. Също така много подозрително е, че след като се отхвърли ветото му, той никога не взима отношение. А просто тръгва да подготвя следващото противопоставяне. Това оставя съмнението, че целта е да се спъва законодателната дейност и да се създават в обществото негативни  нагласи както срещу управляващите, така и срещу работата на народните представители. Липсата на последваща реакция от държавния глава показва и друго. То е, че не иска да трупа допълнителни негативи заради погрешните си действия. Това показва, че в действията на Плевнелиев освен лични мотиви има и други, 

които обслужват интересите на неговия патрон


Двойствено е и поведението на Борисов. От една страна, той обвинява мнозинството, че не идва на работа и затова парламентът не работи. Но всъщност неговите депутати не са се регистрирали и използвайки това, че мнозинството е крехко, защото по различни причини не може винаги да бъдат събрани 121 депутати, за да има кворум, винаги могат да провалят поне в началото на деня почти всяко заседание на парламента. Печалният извод, който няма как да бъде разбран от депутатите на опозицията, е, че тези хитрини, идващи от романтиката на индианските романи, не работят в тяхна полза. Напротив те съвсем ясно показват, че разделението, което се насажда в нашето общество, е изкуствено. И че неговите носители може да се правят на големи демократи, но всъщност са слуги на кукловодите на криминалния преход. Паметта на избирателите не е толкова къса. Те много добре знаят защо управлението на ГЕРБ приключи, преди да е изтекъл четиригодишният мандат. 

Няма да изброяваме кои слоеве от населението пострадаха най-много от „постната пица” на един любимец на Борисов. 

Точно те едва ли ще искат отново да се върне това време.
Жалко е, разбира се, и за държавния глава. Защото, както се опитва да защити възможността на чужденците свободно да си купуват земя у нас с витиевати фрази за нарушени европейски правни норми, би било добре да защити и нашия интерес. Например след като Плевнелиев се обявява така категорично срещу строителството на Южен поток, със същата категоричност би следвало да постави въпроса и за размера на компенсацията за недопускането на тръбата, която бихме получили от Евросъюза. А тя би трябвало да е минимум четири милиарда евро. Странно е, но е обяснимо за доказали двойственото си поведение политици подобно поведение. И когато 

с лека ръка защитават една теза, а си траят по въпроса за пропуснатите ползи за страната ни, 

това означава единствено, че се надяват на лични индулгенции. Не ни е работа да навлизаме в подробности какви точно ще са те. Да се надяваме обаче, че комисията, която ще бъде създадена в парламента да разследва нерегламентираните действия на Плевнелиев при осъществяването на тайната среща с шефа на EVN, ще си свърши работата. А когато се стигне до импийчмънт, повечето депутати от ГЕРБ ще са осъзнали непригодността на този президент, за да може той да бъде преждевременно отстранен. Дотогава обаче е добре сегашното мнозинство да бъде безкомпромисно с номерата на опозицията и техния президент. Това, че Народното събрание започна успешно новата сесия, е един отрезвяващ шамар за опозицията, от който тя трябва да си направи съответните поуки.