Общо показвания

неделя, 26 ноември 2023 г.

СНЕЖЕН КАПАН ЗА БЕЗХАБЕРНИЦИ

Повече от 24 часа след като в събота сутринта столичният кмет Васил Терзиев се появи, за да заяви бодро, че въпреки предупрежденията за снежна виелица, всичко ще е наред, той се е скрил в миша дупка. И не смее да се появи, за да обясни, защо се стигна до бедствието, оставило половин София до сутринта без ток. И защо до късно през нощта по улиците, вместо снегорини се забелязваха полицаи, които правеха всичко възможно, за да регулират движението и вразумят самонадеяни водачи. Нима не е научил от медиите за незабавната реакция срещу бедственото положение на Великотърновския кмет, който свика кризисен щаб и с помощта на полиция, пожарна, аварийни екипи и бърза помощ, правеха всичко възможно, за да ограничат щетите и не се допуснат смъртни случаи, заради снежната виелица. Това трябваше да направи и Терзиев още снощи. И лично да координира спасителните операции.

Нека си припомним как бившата кметица на София, от ранни зори и след безсънна нощ, се появяваше заедно с екипа си и докладваше каква е ситуацията и какво ще се направи, за да се осигури нормалния работен ритъм на града. А тази сутрин, вместо Терзийски, се гърчи с обяснения и очевидно фалшиви хвалби, шефът на инспектората. Но си мълчи за многочасовата липса на ток и големият късмет, че детската педиатрична болница е могла да включи електрогенератор, за да може да се поддържат животноспасяващи апарати. Нито една добра дума и за полицаите от пътната полиция, които през цялата нощ бяха първи и оказваха помощ на авариралите коли и сигнализираха за поднали клони, както и предупреждаваха заради тежкия сняг гражданите да не се движат под дърветата и най-добре - да не излизат от къщи без да е необходимо.

В цялата страна полицаите бяха тези, които своевременно спираха движението и ескортираха линейки и пожарни за справяне с критичните ситуации. Същите полицаи и техният министър, на които премиерът и самозабравили се умнокрасиви им искат оставките, че и разследваща комисия направиха в парламента. 

Не очакваме тяхната животоспасяваща помощ да бъде подобаващо оценена в снежния капан, в който попадна страната ни. Не очакваме и избраният и все още оспорван кмет на столицата да вземе пример от други кметове и да се държи подобаващо. Няма да приемем и евентуалните извинения, че все още навлизал в работата. И то след като с такова самочувствие си обявил готовността на подопечните ти аварийни служби, че ще се справят със всяко бедствие. Само че, г-н кмете, това не е анимационна игра, която да решаваш дистанционно докато си седиш на топло вкъщи. 

Лошата новина е, че от самото начало Терзиев го съпътства гаф след гаф, гарнирани с празни приказки, доказващи нескопосаността и невъзможността да бъде постигната висотата и най-вече отговорността на този висок избор. 

Въпросът е трябва ли да бъдем безучастни налюдатели на този водевилен избор, който вероятно ще ни срува скъпо и може да бъде платен дори с цената на човешки животи. Отговорът е “Не!”. Шансът не е в очакването съдът да обяви изборът му за нелегитимен. А столичният общински съвет и гражданите на града да поискат час по скоро нов избор. 

И също така да се замислят дали ни е нужно това управление, в което при поредната критична ситуация, полицията да е само на ниво. А невнятният премиер да не оценява тяхната работа. И като се опитва да отстрани министъра им, да подклажда условия за хаос в ситуация като снежния капан, в който попадна страната ни.

Всъщност, време е капанът да щракне за шепата случайници и евтини шарлатани в нашата политика, преди да са опоскали държавата ни.