Общо показвания

понеделник, 13 юни 2022 г.

БЪРЗИ ИЗБОРИ ИЛИ РАБОТЕЩО НАРОДНО СЪБРАНИЕ?

Трудно е да се повярва, че след напускането на ИТН, управляващата коалиция, макар и тройна ще спаси кабинета. По-съществените въпроси са дали да се актуализира бюджетът и как да не бъдат загубени милиардите по европлана за възстановяване и развитие. Има доста сценарии – предимно задкулисни, но видимите засега са три. Според първия с вот на недоверие до няколко седмици се сваля правителството и се тръгва към нови избори. Те, най-вероятно, могат да се проведат през октомври, ноември. Прогнозата, че пак няма да има убедителни победители, не предвещава бързо съставяне на правителство и опасността да бъде бламиран европлана и парите да не дойдат, е плашеща. Другият сценарии - кабинет тип “Беров”, с времеви хоризонт на действие, за който намекнаха от ИТН, засега няма видима поддръжка от двете решаващи за подкрепата опозиционни партии – ГЕРБ и ДПС. Те си служат предимно с изборна реторика. Но при тях всичко е предпоследно, така че тази възможност не се изключва.

Третата възможност, която неофициално се обсъжда и която стана актуална, заради твърде дългото безвремие на служебни кабинети през миналата година, е чрез промяна на конституцията да остане възможността народното събрание да работи, както и да се промени или премахне статута на назначаваните от президента временни правителства. Няма да коментираме, кое е накарало този преход между властите да се осъществява по този начин, още повече, че той не е характерен за развитите демокрации, а днес си е архаичен и вече спъващ развитието. Моментната ситуация е такава, че в парламента може да се събере мнозинство от две трети за промяната на конституцията в тази част.
Няма да коментираме и дали с един такъв ход няма да се ощетят правомощия на президента, но е факт, че близо две години политически живот бяха загубени в резултат на неперспективни назначения в служебните кабинети и лансиране на политически хомункулуси. А “ни риба, ни рак” позицията ни по отношение на подкрепата ни за Украйна и последвалите подигравки за “страхливите българи” от страна Русия, вероятно ще накара партньорите ни от НАТО да предприемат действия за укрепването на позициите си в страната ни.
Истината е, че това, от което има нужда страната ни е работещо народно събрание. А как ще бъде конструирано едно ново правителство е въпрос на преговори. Крайното решение е в ръцете на избраниците на народа. Със сигурност това не може да стане с еднолични решения. Авторитаризмът беше последната сламка на криминалния преход. Вижда се, че реанимирането му води до безпътица и най-вероятно партиите, които го афишират, ще бъдат обречени на маргинализиране в следващия парламент. Сега обаче по-същественото е в сложната политическа и икономическа обстановка, страната ни да има сигурност. А това е, което очакват тези, които дават гласа си за тях.