Общо показвания

петък, 12 ноември 2021 г.

Солидарност, не само от ЕС, но и в страната.

Продължилата твърде дълго шумотевица около връщането на учениците в училище се оказа буря в чаша вода. Тестването в първия учебен ден приключи безпроблемно за десетина минути и децата в 13 области се върнаха в час. Очаква се паралелките, в които повече от половината ученици ще се върнат при предпазните мерки, съгласувани между просветното и здравното министерство да са 62,76% в цялата страна. Тоест, когато пристигнат навсякъде тестове, ще започне нормализирането на училищния процес и ще може всички постепенно да се върнат в клас.

Фактът, че най-вече децата, но и техните родители и учители се зарадваха, на поредния опит за нормализиране, е показателен. А това, че има добре обработен механизъм и за връщане към онлайн обучението е донякъде успокояващо. Не бива да се забравя, че може още много да се направи за сигурността на обучението. Има съпротива за ваксиниране, както сред учителите, така и сред родителите. А и броят на ваксинираните ученици все още е твърде малък.

Всъщност връщането към нормалността, не само в учебния процес, зависи от битката с пандемията. Новината, че управляващите са  поискали помощ "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, според говорител на Европейската комисия, показва, че страната ни не може да се справи сама.

Няма да коментираме как и защо се стигна до това положение. Нужно е час по-скоро да пристигне тази помощ, за да може да се спасят човешки животи. А политиците да покажат солидарност и да не използват ситуацията предизборно. Дали това ще се случи е отделен въпрос. Истината е, че няма време за губене и от изразената готовност на ЕК за помощ, трябва да се възползваме по най-бързия начин. 

Има и още нещо – реализирането на тази помощ ще покаже, че не сме само бедна провинция и външна граница, а сме равноправни членове на ЕС. И проявената солидарност в такъв труден момент ще е не само най-силното доказателство за това, но и пример за общи действия на родните политици в кризисни за сигурността на страната ни ситуации.