Общо показвания

вторник, 17 март 2020 г.

Време за поуки

Има на какво да се поучим в тези дни на изпитания. Убедихме се защо трябва да ценим и подкрепяме лекарския труд. Както и защо трябва да бъдем единни в тази подкрепа. Но се вижда и друго - че преходът е нанесъл поражения, които и днес ни преследват. Въпросът е до каква степен те са плод на изкривеното разбиране за демокрация и бизнес или са подклаждани от реваншистките амбиции на неколцина подсъдни олигарси. 

Изобщо не се учудихме, че провалените политици от “Демократична България” сложиха нагло логото си на общинска кампания за социален патронаж. Те са доказали, че нямат морални задръжки. Нали гуруто им Иван Костов лъжеше, че няма и стотинка в банката на банкера беглец, а после се оказа, че и парите на партията му са там и че жена му не могла да си плати кофичката с кисело мляко и хляба заради фалита. Със същата безскрупулност неговите наследници не се свенят с чужда пита да правят помен. На гърба на социално слабите... 

Точно затова оперативният щаб за борба с коронавируса няма нужда от лицемерната подкрепа на Костов или на неговите последователи. Популизмът му винаги е граничел с мракобесие. Още от времената на правителството на Филип Димитров, през неговото управление и до днес не с думите, а с делата си провали синята идея, като разочарова и ограби чрез приватизацията милиони българи. Е, как да повярваме и на наглите негови отрочета от “Демократична България”. 

Има и още нещо - заради бандитския преход се вижда и защо са кът безкористни дарители като братята Евлоги и Христо Георгиеви. Няма да припомняме как дарената от тях фабрика за нужните на общината в Карлово се озова в частни ръце и защо още кметът не може да си я върне. 

Ще кажем направо – лекарите отново се оказаха на висота, като върнаха дарените 222 000 лева от частна фирма в битката с вируса, заради условието с тези пари да се лекуват приоритетно заразени служители на въпросното дружество. Прекрасно е, че има богати дарители. Но е очевидно, че те още са на един век морално разстояние от двамата братя, чиито статуи са на входа на построения с техни средства Софийски университет. 

Така че нека кажем за пореден път – бъдете на висотата на лекарския морал и се учете от него.