Общо показвания

събота, 4 януари 2020 г.

Горско Косово не е чудо за три дни

Изнесените от омбудсмана на републиката данни за условията на живот в дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово са потресаващи. 24 са смъртните случаи за миналата година, при настанени в момента 57 души.

Проверка е установила пациентка с рани от залежаване, които не са били почистени с дни. В същото време независимо от шумното огласяване на случая, това не е новина. Проверки са правени и преди, както е отбелязано и в писмото до главния прокурор. Тогава те бяха също не по-малко шумни, установи се и че от персонала злоупотребяват със средства, предназначени за настанените. Така че ако се продължи в тоя дух, ще се стигне до всяко чудо за три дни. 

Това не означава, че не трябва да се търсят виновни. Съвсем естествено е и прокуратурата, и социалното министерство да откликнат и направят своите проверки. Както и тутакси го направиха. Но вниманието трябва да се насочи към друго – да се променят условията и отношението към страдащите от деменции. И това е работа на държавата, не на прокуратурата. 

Очаквано е управителката на дома да се оправдава. Но някак си е неприемливо да заявява, че едва ли не в дома им докарват смъртници и изтъкна, че дори имало случаи възрастни да умрат един час след настаняването си. И това е човек, който би трябвало да е с призванието да се грижи за хора в беда. Все пак това е място, където би трябвало да работят личности, които проявяват състрадание и милосърдие.

Сега обаче нека не използваме случилото се за трупане на евтини политически дивиденти. Но за да се сложи край на това безобразие, държавата трябва да реши бързо проблема, не само с развързване на кесията, а с по-доброто регламентиране, осъществяване и контролиране на този тип социална помощ. 

Как да стане това? 

Нека тук не изброяваме колко хора са ангажирани с решаването на подобни проблеми. А ако започнем да изброяваме така наречените неправителствени организации, които имат възможности за практическа помощ, която да реализират в сътрудничество с държавата, списъкът ще се окаже дълъг. За съжаление, повечето от тях вместо да помагат, се занимават с писане на негативни доноси до евроинституциите. Тоест излиза, че вместо да помагат, повечето от тях пречат. И се използват за подклаждане на напрежение. Нито ние като данъкоплатци имаме полза от това, нито хората, които се нуждаят от тези грижи. Това, което ни интересува е да не изплуват на повърхността периодично едни и същи проблеми.