Общо показвания

петък, 13 декември 2019 г.

На болен гръб и сто тояги са малко

Изненадващо предложение на Националната здравно осигурителна каса да се ограничи броя на изписваните и плащани от нея лекарства за едно заболяване в новия рамков договор с Лекарския съюз е на път да взриви обществено недоволство. Недоволни ще са не само пациентите, но и общопрактикуващите лекари, защото това би спънало лечението на хронично болните. Ще отбележим, че парите, които са предвидени за тях в бюджета за 2020 г.не са малко – 677 млн.лв. А нуждаещите се от частично или пълно заплащане са близо 1,5 млн.души. Последната цифра също е обезпокоителна – тя означава, че 25 процента от българите са болни. И само тази цифра би следвало да предизвиква далеч по-сериозно отношение от бюрократичното и, нека го кажем направо – бездушно “пестене” на средства на гърба на болните.

Не е случайно, че веднага, след като стана известно това намерение, първо Лекарският съюз би отбой и декларира, че няма да допусне такъв текст, а след това и от Касата казаха, че предложението не е одобрено от Надзорния съвет на институцията.

Факт е, че само за няколко години в Касата се наляха нови близо милиорд лева, а нуждите и продължават да се увеличават. И тя, както образно се изрази един бивш министър на здравеопазването, се е превърнала каца без дъно. Никак не е случайно, че само през последните месеци бяха разкрити многобройни престъпни афери за нейното източване – чрез фалшиви рецепти за “мъртви души”, поставяне на стендове на здрави хора, препродаване на лекарства, неизгодни договори, фалшиви болнични и мними направления.

Но вместо с това да се заемат, чиновниците решиха да оправят бакиите с ощетяване на болните.Тоест – кражбите ще продължат, а хронично болните ще трябва да се бръкнат в собствените си джобове и да си платят, ако искат да останат живи.

Е, този номер няма как да мине. Някой си е направил криво сметката. А може би кукловодите на криминалния преход целят обществени брожения в търсене на политически реванш. Както и отклоняване на вниманието от техните подсъдни афери.

Очевидно е и друго - има нужда от строг контрол на изразразходваните пари от Касата. И тя трябва да работи в сътрудничество с други институции като МВР, прокуратура, НАП. Кражбата на пари за здраве, както и злоупотребата с живота на пациентите, е много тежко престъпление. В конкретния случай орязването на лекарствата за хронично болните също е престъпно деяние.

Всъщност, лоша новина е на фона на окаяната ни здравна система да се появяват подобни нелепи предложения. И е направо учудващо, че въпреки това хиляди са лекарите, които дават мило и драго, за да помогнат на своите пациенти. Но тяхното търпение също не е безкрайно. И това трябва да имат предвид всички, които гледат на здравеопазването като на зелник, който някой луд им дава, за да си крадат на воля.