Общо показвания

четвъртък, 26 април 2018 г.

Чувалът с мишките


Изтръскването на чувала с мишките, както съветва онази китайска поговорка, е добра, но не винаги успешна дейност. Не е изненадваща поредната акция срещу подкупни служители на “Автомобилната администрация” (ДАИ). 10 души са в ареста. Схемата винаги е една и съща – рекетьорска: “вие, плащате, ние си затваряме очите”. Лошото е, че през годините се е стигало до задържане на служители от всички нива на администрацията, включително и нейни шефове. Но ефект от това няма, корупцията продължава. Държавата харчи пари на данъкоплатците, за да организира действията по разкриването и залавянето на рекетьорите. “Затварянето на очите”, обаче може да струва животът на невинни граждани. 

Това е и основната причина да се търси решение на проблема. Едно от предложенията е инспекторите да получават процент от стойността на наложените глоби. На пръв поглед изглежда стимулиращо. Но не е трудно да се предположи, че за дребни нарушения инспекторите ще се стремят да налагат максималната глоба, за да получат своя пай. Така че пътят трябва да е друг. Една от възможностите е строги присъди и изхвърляне от тази система на рецидивистите. Проблемът е, че тук също действа принципът “ние ги залавяме, а вие ги пускате”. И в крайна сметка всичко си върви по старому. 

Изводът е, че трябва да се направи така, че причината да се търси не в хората, а корупционните схеми да станат невъзможни. Не е толкова трудно и се прилага в редица европейски страни - контрол на контролиращите, с помощта на новите информационни технологии. Които у нас все се бавят и все не достигат средства.