Общо показвания

понеделник, 26 март 2018 г.

Кого гледа умиращия кон



Този, който е виждал как гледа изпаднал в безпомощност кон, със сигурност никога няма да го забрави. Няма да коментираме гледката на тръпнещото животно, на приклекналата до него плачеща жена и думите, че още приживе лешояди са изкълвали очите му. Потресаващо е - място, пълно с трупове на вече умрели коне, а останалите от стадото също са на път да загинат. 

На фона на всичко това някакъв тип обяснява как е загубил животните преди седмици и признава, че са получени евросубсидии за отглеждането им. И как да не се сепнеш от подобна безчовечност. 

Прокуратурата вече е започнала разследване, цяла верига от институции е задействана. Поредният случай на удобна за медийно дрънкане драма. И на политически спекулации, разбира се. А случаят е ясен – не само от морална гледна точка, но и от съдебна. Сигурно ще има наказания. 

Въпросът има обаче и друго измерение – фермерите, които се жалват, че ги ограничават в получаването на евросубсидии за отглеждане на животни в планината, дали няма де се окажат прави. Спомнете си твърденията им, че има случаи, в които псевдоживотновъди крадат средства. Това поставя много въпросителни, особено около контрола на финансирането. Едва ли този случай ще остане без последици от Брюксел. Може би е време да се измисли по-ефикасен начин, чрез който евросубсидиите да са полезни единствено за стопаните, които имат нужда от тях, и ги оползотворяват според договорите, които са подписали.