Общо показвания

петък, 5 януари 2018 г.

Октопод и "жълтопаветници"


Който не разбира какво върши, все ще направи нещо, което не е трябвало, е казал народът. Плакатът в зелено, размахван снощи по софийското Ларго - “Капитализмът убива човека и природата!” показа колко наивни са тези, които го носеха, и как олигарсите са им промили мозъците. А приказките, че “няма ляво и дясно”, с които по-известният като Пинокио лидер на “Да(й) България” Христо Иванов, се опитваше да спусне нова “синьо-червена” мъгла, явно дават своите плодове.

Всъщност отговорът има ли все още автентична десница беше даден още на изборите. И не капитализмът им е виновен, нали тези, които сега дърпат конците на протестърите, навремето с помощта на Иван Костов като премиер, се облагодетелстваха от властта. Е, днес наследниците му се проявяват като добри ученици.

Разбира се, “жълтопаветниците”, както обидно ги наричаше дългоноското, едва ли знаят и за милионите сребърници, които като рог на изобилието се изливат за мнимите еколози. Те отдавна са добри бизнесмени, а рекетът е тяхна втора природа. Винаги са първи, когато трябва да се пазят диви мечки, да се броят глухари или да се пише „Анализ и проучване на видовете и типовете местообитания в България“ и „Анализ и проучване на видовете птици в България“ срещу близо 17 млн. лв., каквато е поредната обществена поръчка, която иска да прилапа Зеления октопод. Нищо, че само преди година тези проекти са реализирани от други срещу десетократно по-малко пари, но това не пречи да има "модифициране".

Всъщност това, което им липсва, е властта. Подсъдните олигарси са готови да пожертват всичко, за да я постигнат. Дискредитирането на европредседателството е добре дошло. Протестърите са тези, които трябва да свършат черната работа. Преброяването им вече започна. Проблемът им е, че с лозунги като горния, няма как да преметнат всички, известно е защо бяха изхвърлени от парламента.