Общо показвания

сряда, 1 март 2017 г.

Агитпропчикът Панкин


Всяка жаба да си знае гьола, е казал народът. Народният театър не е 
Холивуд, нито режисьорът Борис Панкин е Мерил Стрийп. Не само защото 110 годишната сцена не е допускала подобни политически изяви, нито пък носителката на няколко Оскара се е стремяла към политическа кариера. Кандидат-депутатът Панкин обаче, като достоен наследник на Вазовите “чичовци”, си позволи тази волност - да посочи бъдещия премиер.

Зрителите, както и ние, може да махнем с ръка и да отминем. Но може и да попитаме само политически ампломб ли е превъзнасянето на лидерката на “Движение 21” Татяна Дончева, или звънът на сребърниците и стоящите в сянка ментори-олигарси не са стимулирали този напън.

Всъщност доста нескопосно поведение на агитпропчик от мрачните комунистически времена. Но то не е смешно, защото показва, че лицата на криминалния преход имат много маски. А техните маши са готови на всичко, за да им осигурят облагите и чадъра на бъдещата власт.

Прави чест острата реакция на Народния театър. Вижда се, че и Панкин вече не е толкова смел. Засега само се опитва да омаловажи случая. Но може да си посипе главата с пепел, като разбере по-късно на какви пачи яйца са го насадили. Срамът обаче ще остане.

АГИТПРОП Терминът произлиза от Съветска Русия като съкратено наименование за Отдела за агитация и пропаганда (Отдел агитации и пропаганды), който е бил част от централните и регионалните комисии на Комунистическата партия на Съветския съюз. По-късно е преименуван в Идеологически отдел на ЦК на КПСС. Агитпропчиците е трябвало да убеждават хората да споделят ценностите на комунистическия строй.