Общо показвания

сряда, 7 декември 2016 г.

Метроурок

Голям късмет извадиха всички, които по един или друг начин, се озоваха в метрото при аварията във вторник вечерта. Първо, защото всичко приключи благополучно и второ, заради възможността да се вземат мерки. Видя се, че бързата реакция на оператора на мотрисата и последвалите действия на всички служби не отговарят на изискванията на безопасност при извънредна ситуация. Висящите по спирките пътници не бяха уведомени своевременно какво се е случило и най-вече какво да правят, потокът на влизащи в метрото не бе спрян. Два часа трябваше да минат, за да бъде пуснат допълнителен транспорт.
Няма да коментираме, че всеки миг можеше да настъпи паника. Хората са травмирани след бунта в Харманли и от непремерените твърдения на МВР, че се издирват заподозрени за тероризъм лица. Действията на кметицата и ангажираните институции бяха самоотвержени, но неефективни. На следващата сутрин те признаха, че има нужда от други действия.

След четирите часа на принудително спиране на метрото, изводите са поучителни. А те се виждат и с просто око. Задължително е да има кризисен щаб, в който да влизат служители на метрополитена, спасителните служби, пожарната, МВР, Бърза помощ, градския транспорт и т.н. Може да се ползва и чуждия опит. Трябва да се направи всичко, което пресича действията и последствията от евентуална авария и, недай си боже, от терористична атака. Нямаме съмнение, че многобройните камери са документирали снощния инцидент. Сега записите трябва да бъдат анализирани. Всяка грешка да бъде проиграна отново и взето най-полезното за нейното предотвратяване решение. Това трябва да стане в близките дни. Няма време за губене.