Общо показвания

събота, 11 май 2013 г.

Оптимистично преди 12 май

Още в далечните 1760-1762 г., Паисий Хилендарски извежда 9 черти на българския национален характер: незлобливост, простота, великодушие, трудолюбие, състрадание, склонност към отдаване на милостиня, гостоприемство, съгласие и организираност в боя, храброст. През годините характеристиките се увеличават, но оставените от Хилендарския монах неизменно присъстват. Затова е добре тези, които се канят да управляват след 12 май, да ги имат предвид и бързо да обърнат гръб на димките, пуснати по време на предизборната кампания. Видя се, че избирателите вече не се впечатляват от това. Поради тази причина гласовете ще получат тези партии, които предлагат конкретни формули за подобряването на живота на обществото. Независимо от скандалите основните играчи запазват позициите си.  А чуващите се напоследък упреци, че нямало за кого да гласуват, защото всички били маскари, не само са пресилени, но и неуместни.
След повече от 20 години преход много е трудно българинът да бъде вкаран в матрица, която му е чужда. Особено ако е взета назаем от страни с развити демокрации. Това, разбира се, не означава, че трябваше да бъдат пропуснати покрай ушите родните скандали. Похвално е, че новото ръководство на

прокуратуратареагира незабавно и адекватно

И отсега личи, че ще си свърши работата. Разбира се, това засяга и гражданите, защото само така те ще могат да бъдат сигурни по отношение на всичко свързано както с тяхната сигурност, така и с техните икономически интереси, защото корупцията посяга най-вече на техния джоб. Тук е хубаво да се отчетат превантивните действия на магистратите за възпрепятстването на купуването на гласове. Не само че има започнати разследвания и досъдебни производства, но и един ромски тартор в Силистра е осъден на три години затвор за това. В кампанията са ангажирани и много граждански организации и чужди наблюдатели, така че да се гарантира

максималнопрозрачността на изборния процес

Ротацията на полицаите и дежурствата на прокурорите пък ще дадат възможност за пресичането на всеки опит в деня на самите избори. Самата публичност на взетите мерки вече е достатъчна гаранция, че шансът на дилърите на гласове е ограничен.
Всъщност основните народопсихологични характеристики, изброени още от Паисий, са бариерата пред опитите да бъде наложена на избирателите чуждата матрица. Съвсем наскоро наша сънародничка зарязала цивилизацията и върнала се към обикновения делник в едно затънтено село. Запитана защо го е направила, заяви: „Аз имам скромно сърце, но широка душа... това съм аз.” Тези думи не се отнасят само до избралата този начин на живот жена. Принудени от кризата да живеят в лишения, голяма част от тези, които след два дни ще отидат пред урните, изповядват подобна философия. Това не означава, че няма и една друга част от вечно недоволни, суетни, със зле прикрита алчност, кариеристично настроени манипулатори на прехода, които искат да имат свое представителство. Това може много лесно да ни върне във времената на бай Ганьо, каквито типажи никак не липсваха през последните години.

Но за късмет сега
гласоподавателите могат дапреценяткой ще им помогне и да гласуват за него.

В този смисъл към изброените от Паисий характеристики днес са очевидни и други – жилав дух и непреклонност към бедите. Пак по този повод на финала нека си припомним какво е казал Иван Хаджийски в неговата „Оптимистична теория на българския народ”:
„Едно само можем да кажем още тук. Поставените задачи не са лични, а обществени. Поради това всяко бягство от обществения живот е престъпление. Не пораженство, а предателство е кабинетното капсулиране и хвърлянето оттам стрели на песимизъм върху измъченото чело на нашия народ, чакащ своите водачи... Историята е градена не от хамлетовци, а от хора на волята и на историческото мъжество. Днес няма никакво съмнение генералщабното правило: когато трябва да се изтръгне победа, средствата нямат никакво значение. А историята отдавна вече е на бойна  нога.”