Общо показвания

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Столетницата и Златната рибка

В Столетницата все още живеят във времената на крайцера „Аврора”. Така ехтят в главите на нейните лидери залповете му, защото все си мислят, че Тато още управлява. И че каквото кажат, никой няма да гъкне, защото дългата ръка на ДС ще накаже опиталия се да им опонира. Осветяването на агент Пешко и агент Самуил, все видни функционери от зората на демокрацията, наистина показва с какъв ресурс все още разполагат. Но пък това, че не успяха да скрият Ловеца с двете имена въпреки положените общи усилия от червено-синята мъгла, показва, че времето на Октопода безвъзвратно си отива.
Затова буди недоумение фактът, че млад лидер като Сергей Станишев се държи така, сякаш бумерангът, който хвърля, никога няма да се върне. Ние, разбира се, не се учудваме, защото знаем добре чий наследник е. Ако се беше вслушал в онова, което казва за него уважаемият негов съпартиец проф. Георги Близнашки, нямаше да се държи толкова глуповато наивно.
Не може по друг начин да си обясним как може лидер на влиятелна партия и бивш премиер да хвърля толкова рехав пушек. Той знаел за “чували с фалшифицирани бюлетини, подготвени от ГЕРБ”, че реалните резултати от изборите ще бъдат подменени с фалшиви, които са на базата на “социологически” проучвания, че цели секционни комисии ще бъдат купени и че с “хитрини” много бюлетини ще бъдат обявени за недействителни. Като пример той посочи, че дами с червен лак ще оставят следи по бюлетините, за да ги направят невалидни в полза на ГЕРБ. С което се превърна в лесна плячка за премиера Бойко Борисов, който с характерната си непринуденост заяви: “Никога не съм се лакирал, а те явно се лакират, ходят по педикюри, така че ги разбират тези работи. Те са модерни хора...”
Няма да обясняваме на кой бряг бе пратен Станишев с този ход. Ще припомним обаче за онова писмо на кандидата на червените за вице, в което той заяви защо все пак се е навил да се хване на това хоро. Писмото, разбира се, бе адресирано до Станишев и в него Майор Деянов не скри изумлението си, че управляващите проявявали арогантна самоувереност и смятали, че изборите са предрешени. Какво нахалство всъщност! Този, който раболепно тича след трамвая в онзи клип, за да се докосне до Водача, сега услужливо му пише писмо (подчертавайки, че това наистина е Вожда), в което се опитва в типично комунистически стил да прехвърли вината от болната на здравата глава. В новия предизборен клип на червената кандидатпрезидентска двойка Ивайло Калфин - Стефан Данаилов Ламбо продължава писмото си, като обяснява колко го е срам от случващото се в държавата... Е как да не му отговорят подобаващо. Особено като се знае много добре за онова “Збогом“, което написа като министър.
Накрая все пак нека припомним какво казва Близнашки за червения лидер. Не за друго, а за да го има предвид и внимава в изявите си. Особено в тази несигурна за партията му обстановка, когато обитателят на „Дондуков” 2 му диша във врата:
„Като лидер на партия Сергей Станишев съизмерва всичко със собственото си равнище. А то е изключително посредствено. И в това е драмата. Станишев няма солидно образование, култура, да не говорим за житейски опит. Е, когато този човек започне да раздава оценки, той няма какви други да даде освен такива, които отговарят на собствените му представи за живота. И когато ти лично нямаш никакви постижения в каквато и да било област на живота и науката, а изведнъж са ти възложени отговорни функции, какво може да се очаква?”
Ние няма да бъдем така директни. Само ще помолим и Вожда, и Майора да не се държат все едно че са Златната рибка. И ще разкажем по този повод следния виц:
Пиян пернишки рибар с кучето си клечи на брега и мята въдица. Хваща Златната рибка. Тя му казала: „Ще ти изпълня три желания.”„Егати и късметът! - рекъл си рибарят. - Първо - за мен бутилка водка. Второ - за кучето един кокал. И трето - ти ставаш на чироз за мезе...”