Общо показвания

понеделник, 29 ноември 2010 г.

Къртиците и Октопода

Стряскащо прозвучават някои откровения на разследвани и разследващи напоследък. Само преди дни съдът направи публично достояние записи от скрита камера и подслушани телефонни разговори между няколко лица, уреждали подкуп за затлачване на делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Любопитното в тези разговори е лекотата, с която те говорят за далаверите на другите – от завистливата убеденост за вземанията на техни колеги до откраднатите милиони от АЕЦ „Белене”.
Що се отнася до техните договорки, Бай Ганьо изглежда пеленаче. Ужасяващо е, че това вършат представители от трите власти. По този начин някои, които са призвани да крепят държавността, всъщност я рушат. И се опитват да ни внушат, че

престъпният начин на мислене и действие е естественият начин на живот.

Тоест искат да ни убедят да приемаме ненормалното за нормално.
Удивителна е и лекотата, с която Алексей Петров заяви в събота (27.11.), че никога не е „бил агент под прикритие, а офицер на оперативно внедряване” и това му давало възможност да получава доходи от консултантски договори. Макар че е бил служител на Националната служба за сигурност (НСС) и по закон като такъв не е имал право да получава други доходи освен заплатата си в службата. Както е известно, през април на заседание на комисията за контрол на ДАНС стана ясно, че Петров е отчитал годишен доход от 3-4 млн. лв. в периода, докато е бил служител на НСС. По този повод блогър разказва следния виц:
„Един го назначили за продавач в "Плод и зеленчук" (не е Филчев). На първия ден му казали: "Това ти е работното място, това е стоката, това е кантарът, това е чекмеджето за парите, а заплатата ти ще бъде 100 лв."

А човекът възкликнал: О, ама и заплата ли давате?!"

Но нека продължим напред. Бившият шеф на НСБОП, а сега шеф на митниците Ваньо Танов направи поредното шокиращо разкритие, като заяви, че и Костов, и Станишев са захранвали партийните каси с куфарчета, пълнени от контрабандните канали на митниците. "Всички партии са били финансирани по този начин", заяви той. Танов обясни, че през годините хора са назначавани в митниците именно с такава цел. "Цайса е бил пратеникът, който е трябвало да организира тази дейност, би трябвало от БСП, защото с ходатайството на Петко Сертов е изпратен - да си имат представител в агенцията", поясни Танов.
Всъщност нищо ново под слънцето. Ще припомним една знакова среща от 16 септември 2006 г. в ресторант „Олимп”, където като спонсори на синя изборна кампания се появяват ключови фигури от ъндърграунда като Големия Маргин, Мето Илиенски, Лекса и др. Тогавашният лидер на СДС Иван Костов не намира нищо необичайно в това присъствие. Казва дори, че щяло да бъде опасно, ако в „Олимп“ бяха гостували Маджо и Пашата. Командира дори откровено споделя, че и двете му коли са застраховани в СИК, и казва забележителните думи

“Животът е по-силен от скрупулите”.

Връщаме се към миналото не само за да потвърдим, че тайните връзки между мафията и някои политици не са от вчера, но и за да си обясним защо днес със същия гьонсуратлък политическият милиционер Костов ни казва, че няма вина за назначаването на Никола Филчев за главен прокурор, защото по време на неговото управление Филчев е избран с гласовете на прокурорите от Висшия съдебен съвет (ВСС). А колкото до дребната подробност, че ексглавният прокурор беше заместник-министър на правосъдието в неговото правителство, в това също Командира нямал пръст - не го е назначил той, а тогавашният министър Васил Гоцев. „При мен всеки министър сам подбираше екипа си, давах им пълна свобода и не им се бърках”, обясни в петък (26.11.) от телевизионния екран Костов. Не е нужно да губим ценно време, за да припомним отново как с помощта на Висшия съдебен съвет и най-вече с добре познатите политически манипулации в него бе избран разпъваният днес и еднакво недолюбван от червено-синята мъгла Филчев. Не защото вместо да бъде послушкото на Костов той се превърна в негов враг, а единствено заради бравурната лекота, с която някои политици

искат да подменят неудобните истини за криминалния преход

Няма как да забравим и човека с двете имена, обитаващ „Дондуков“ 2. Ще припомним само как под негов натиск по времето на тройната коалиция бяха приети поправки в изборния закон, целящи да скрият източниците за финансиране на партиитеорганизирани предимно от Октопода. За да не бъдат осветявани президентски спонсори, някои от които междувременно бяха обвинени в източване на еврофондове, беше отработена схема за дарения през множество физически лица от една фирма. Шефовете й раздават премии на участниците в схемата, те даряват абсолютно законно една част от получените пари на партията, а другата запазват за себе си. Пипалата на Октопода са скрити, на предната линия са щастливите дребни риби, които благославят невидимите спонсори заради получените премии. Е, при такава подготовка съвсем очаквано бе да се появи проектът АБВ За радост обаче върховете на властта до такава степен са главозамаяли играчите, че те са

загубили възможността да допускат дори, че могат да грешат.

Лошите новини за подобни на АБВ начинания идват не само от черните овце в схемите, но и от самите кукловоди, които искат да ги подменят с нови лица. Взаимното дебнене допълнително кара да се тресат очакващите лесни победи. Нищо чудно да се окаже прав бившият шеф на НСБОП, когато допуска, че Трактора може и да е записал разговора с Румен Петков на срещата с Братя Галеви и да го държи в зависимост с този факт. Ваньо Танов не изключва вероятността и самите Галеви също да имат запис. Според него това обяснява, че по време на изслушването му в парламента при предишното управление Петков не е разкрил подробности от срещата."Ако той е защитил националната сигурност, щеше да каже тези факти. Но той не говори нищо конкретно за тази среща, защото се страхува да не каже нещо в един момент и те да извадят нещо съвсем различно, което ще го компрометира”, разсъждава Танов. По думите му "абсолютно е възможно един човек да държи някакви файлове от които всички да се притесняват".
Всъщност евентуалните притеснения на един бивш министър нямат значение, по-съществено е какви ще са оттук нататък намеренията на тези, които периодически гласуват за тях.
И доколко те са готови да не бъдат съучастници и пазители на двадесетгодишното статукво.
И от поданици да станат граждани.
Защото публикуваната вече стенограма от разговорите на участниците в аферата за престъпното оневиняване на бившия военен министър, както и очакваните разкрития на други подобни афери ни показват една мрачна действителност на недопустими зависимости, всички до една сочещи към политическия връх на Октопода.